media

Stand.nl : Het DNA van alle Nederlanders moet in een databank worden opgeslagen

Afgelopen dinsdag 27 januari spraken Bert Kranenbarg en Ghislaine Plag spreken met Lex Mellink over een landelijke DNA-bank.

Een toevalstreffer. Zo kan je ontdekking van een DNA-link tussen de Rotterdammer Bart van U. en de moord op Els Borst het best omschrijven. Eigenlijk had Van U. al in 2012 DNA-materiaal  moeten afstaan, maar door een fout is dat toen niet gebeurd. En daardoor liep het DNA-spoor dat bij het huis van Borst was aangetroffen, tot nu toe  op niets uit.

Als er een landelijke DNA-bank was geweest met daarin de profielen van alle inwoners van ons land, was de kans op fouten veel kleiner geweest en was een match mogelijk eerder gevonden. Daarom zou iedere Nederlander verplicht moeten worden DNA-materiaal af te staan voor zo’n databank.

Maar is zo’n databank niet in strijd met ons recht op privacy? En er is  nog een nadeel: omdat iedereen  overal waar hij komt wel wat DNA-materiaal achterlaat,  loop je het risico dat het grote aantal DNA-matches op een plaats delict het onderzoek juist ingewikkelder maakt.

Moet er van elke inwoner van ons land een DNA-profiel worden opgeslagen zodat er gericht kan worden gezocht naar een match? Of is dat schieten met hagel in de vage hoop zo doel te treffen?

Lees de reacties op de website van stand.nl en beluister de uitzending terug op Radio 1.